utorok 31. októbra 2017

Prečo nemám rada Halloween?

Možno si už tento článok niekde čítal/a, možno to bude tvoj prvý a možno máš rovnaký názor ako ja. Určite mi po prečítaní napíš do komentára čo si ty myslíš o tomto sviatku.



Dnes je 31.10.2017, čo znamená že dnešná noc, by mala byť tá strašidelná. Tento článok, som sa rozhodla napísať preto, lebo som chcela vyjadriť svoj názor, na tento sviatok. Keďže YouTube, je moja televízia, ktorú pozerám dennodenne, v posledných týždňoch a dňoch som nemala na stránke Domov nič iné, okrem Halloweenských makeupov, tutoriálov na masky, receptov, tipov na skvelú Halloween párty a podobné veci spojené s týmto sviatkom. Čo ma však prekvapilo boli kanály, ktoré propagujú tento sviatok. Prekvapilo ma, že skoro všetci youtuberi a blogeri, ktorých rada sledujem, vidali aspoň jedno video o Halloweene. Čo ma prekvapilo ešte viac bolo že boli všetci zo Slovenska alebo Česka.
Keď som videla niektoré príspevky na Instagrame, z týchto párty, zamyslela som sa či sa nemôžu stretnúť, tancovať, piť, smiať sa, aj bez toho, aby boli všetci prezlečení sa nejaké postavičky ktoré by mali naháňať hrôzu? Alebo ide iba o videnia  a celá táto maškaráda je kvôli peniazom? Chceme sa podobať iným? Nechceme zaostávať ? Keby niekto natočil video, ako ide na cintorín, asi by to nemalo toľko videní že?Prečo sa takto neprezliekajú na karnevaly ale robia Halloween party? Trošku tomu nechápem.
Určite tento sviatok nechcem zhadzovať, ani nič podobné, pre niektorých ľudí môže niečo znamenať ale odkedy znamená niečo pre nás, na Slovensku a Česku?   Jasné, v Amerike, je to pre deti to čo je u nás, ísť za svojou babkou, dedkom v horšom prípade za svojimi rodičmi na hrob, zápaliť sviečku a pomodliť sa.Nie som typ človeka, ktorý by chodil na cintorín 10x v roku, čo je možno chyba ale zato si budem niesť zodpovednosť sama,nie som ani extrémne nábožensky založený človek tak prečo sa to mne zdá ako trápne napodobňovanie Ameriky a ostatným nie? Mojim priateľom to tiež nepríde ako sviatok, ktorý by sa mal sláviť. Prečo máme potrebu sa podobať niekomu inému a robiť niečo čo robia iný? 

Napíš mi svoj názor dole do komentára, poteší ma to :)
Pekný deň praje LilkaMBlog 

8 komentárov:

  1. Možná proto, že se tento svátek lépe konzumuje. Je hodně pestrý, vizuálně působivý, navíc je nám více méně cizí, nerozumíme jeho významům, takže můžeme přejímat jenom jeho vnější jednotlivosti aniž bychom se nechali vyrušovat jeho potenciálně zneklidnivým obsahem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja nemám proti Halloweenu vôbec nič, ale ani ho nejako neoslavujem. Som ten typ čo nechodí na haloveenske párty, ale keď sa raz dostanem do Ameriky tak sa veľmi teším na práve tento sviatok ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mě se tedy vůbec nelíbí, že se Halloweenem nahrazují dušičky. A ano myslím si, že se tímto svátkem pouze rýžují peníze, protože u nás nemá tento svátek žádnou tradici - je to pouze "moderní"
    http://life-by-marie.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dlouho jsem to měla stejně, ale teď Halloween oceňuji. Když se totiž podíváme na jedinou podobnou událost, která nám zůstala z vlastních tradic - naše maškarní bály, jsou určené především pro malé děti, dospělí už nemají možnost se vyřádit, kterou jim v zahraničí dává právě Halloween. A převlékání se za jiné postavičky vůbec není cizí záležitost, dřív byly obvyklé masopusty, jenomže v evropských zemích, ve kterých se často už víc než padesát procent obyvatel odklání od víry, masopust nemá jako křesťanský svátek trvání, navíc je v zimě, což poměrně omezuje kostýmy, a nikdo by asi neocenil, kdybyste na něj přišli převlečení za svého oblíbeného superhrdinu. A pak jsou tu dušičky, které ale opět vyžadují, aby člověk věřil, že má smysl jít na hřbitov, že existuje posmrtný život a někdo ho uslyší. A pokud se z našich tradic vytratí víra, i bez existence Halloweenu zbývá absolutně stejná tematika - kostýmy, duchové, hřbitovy, nějaké ty pověry a nadpřirozeno.

    To, že se tomu i u nás říká "Halloween," aniž bychom si jako u Halloweenu v jeho domovských končinách vyměňovali sladkosti, je podle mě ne tím svátkem nebo nějakým vykrádáním cizích tradic ani tím, že se to lépe nacpe do poliček supermarketů, ale hledáním nového názvu pro něco, co je naší vlastní tradicí, které přežila své oddělení od víry a teď si hledá nový název.

    OdpovedaťOdstrániť